20 najčastejších otázok a odpovedí o solárnych paneloch a fotovoltike

20 najčastejších otázok a odpovedí o solárnych paneloch a fotovoltike | SNP Capital Energy

Solárna energia sa stáva čoraz populárnejšou voľbou pre domácnosti a firmy, ktoré hľadajú udržateľné a efektívne riešenia na výrobu elektriny. Tento článok odpovedá na 20 najčastejších otázok týkajúce sa solárnych panelov a fotovoltiky. Vyvrátime mýty, poskytneme vám dôležité fakty a pomôžeme vám lepšie sa zorientovať v tejto oblasti.

1. Ako fungujú solárne panely?

Solárne panely fungujú na princípe fotovoltaického efektu. Keď slnečné svetlo zasiahne povrch solárneho panelu, fotóny zo slnečného žiarenia narazia na kremík, ktorý je hlavným materiálom v paneloch. Týmto nárazom sa uvoľnia elektróny, ktoré začnú prúdiť cez elektrické obvody a vytvárajú elektrický prúd. Tento proces premieňa slnečné svetlo na použiteľnú elektrickú energiu. Solárne panely sú navrhnuté tak, aby fungovali efektívne aj pri čiastočnom zatienení alebo v oblačných dňoch, čo z nich robí spoľahlivý zdroj energie počas celého roka.

2. Aké sú výhody používania solárnych panelov?

Používanie solárnych panelov prináša mnoho výhod. Okrem úspory nákladov na elektrinu a zníženia emisií CO2 poskytujú solárne panely aj nezávislosť od tradičných zdrojov energie. To znamená, že v prípade výpadku elektrickej siete môže vaša domácnosť alebo firma pokračovať v prevádzke. Solárne panely navyše zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti, čo môže byť dôležitý faktor pri jej predaji. Moderné solárne panely sú esteticky príjemné a môžu byť integrované do rôznych typov strešných krytín, čím sa minimalizuje ich vizuálny dopad.

3. Sú solárne panely účinné aj v zime?

Áno, solárne panely sú účinné aj v zime. Aj keď je intenzita slnečného žiarenia nižšia a dni sú kratšie, panely stále produkujú energiu. Mnohí majitelia solárnych systémov zistili, že aj počas chladných zimných mesiacov dokážu vyprodukovať dostatok energie na pokrytie svojich potrieb. Moderné technológie a optimalizácia panelov umožňujú ich efektívne fungovanie aj v nízkych teplotách, čo zvyšuje ich celkovú ročnú účinnosť.

Prečítajte si viac o výkone solárnych panelov počas rôznych ročných období v našom článku.

4. Koľko solárnych panelov potrebujem pre svoju domácnosť?

Počet solárnych panelov závisí od vašej spotreby energie, veľkosti strechy a intenzity slnečného žiarenia vo vašej oblasti. V priemere, bežná domácnosť potrebuje medzi 10 až 20 panelmi na pokrytie svojich energetických potrieb. Odborníci z SNP Energy vám môžu poskytnúť presný výpočet na základe analýzy vašej spotreby a podmienok na vašej streche, čím zabezpečia optimálne riešenie šité na mieru.

5. Aké sú počiatočné náklady na inštaláciu solárnych panelov?

Počiatočné náklady na inštaláciu solárnych panelov sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti systému, kvality použitých komponentov a komplexnosti inštalácie. Typický systém pre domácnosť môže stáť medzi 5000 až 15000 eur. V mnohých krajinách sú k dispozícii dotácie a finančné stimuly, ktoré môžu znížiť tieto náklady až o 30% alebo viac. Investícia do solárnych panelov sa tak môže rýchlo vrátiť v podobe nižších účtov za elektrinu a zvýšenej hodnoty nehnuteľnosti.

Spoločnosť SNP Energy inštaluje solárnu elektráreň na strechy budov na svoje náklady. Klienti platia len za spotrebovanú energiu, a to za poznateľne nižšiu cenu, ako je trhová. Zistite viac tu.

6. Ako dlho trvá návratnosť investície do solárnych panelov?

Návratnosť investície do solárnych panelov sa zvyčajne pohybuje medzi 5 až 10 rokmi. Tento čas závisí od viacerých faktorov vrátane počiatočných nákladov, úspor na účtoch za elektrinu a dostupných dotácií. V regiónoch s vyššími cenami elektriny a lepšími slnečnými podmienkami môže byť návratnosť ešte kratšia. Po uplynutí tohto obdobia solárne panely pokračujú v produkcii bezplatnej elektriny, čím výrazne znižujú vaše dlhodobé náklady na energiu.

7. Ako dlho vydržia solárne panely?

Solárne panely majú dlhú životnosť, zvyčajne 25 až 30 rokov. Väčšina výrobcov poskytuje záruku na výkon panelov po dobu 20 až 25 rokov, čo znamená, že panely by mali produkovať aspoň 80% svojej pôvodnej kapacity aj po 25 rokoch. Pravidelná údržba a starostlivosť môžu predĺžiť životnosť panelov a zabezpečiť ich maximálnu účinnosť počas celej doby ich používania.

8. Ako udržiavať solárne panely?

Údržba solárnych panelov je relatívne jednoduchá. Panely je potrebné pravidelne čistiť, aby sa odstránil prach, lístie a iné nečistoty, ktoré môžu znižovať ich účinnosť. Okrem toho je dôležité pravidelne kontrolovať elektrické spoje a zabezpečiť, aby invertor pracoval správne. 

9. Sú solárne panely vhodné pre všetky typy striech?

Solárne panely sú vhodné pre väčšinu typov striech, vrátane šikmých a plochých striech. Dôležité je, aby bola strecha dostatočne pevná a orientovaná na juh, aby zachytávala čo najviac slnečného svetla. V prípade starších alebo menej pevných striech môže byť potrebné vykonať určité úpravy alebo posilnenie, aby bola zabezpečená bezpečná inštalácia panelov.

10. Môžem predávať prebytočnú energiu do siete?

Áno, v mnohých krajinách je možné predávať prebytočnú energiu späť do siete. Tento proces sa nazýva net metering a umožňuje vám získať kredit za energiu, ktorú dodáte do siete. To môže výrazne znížiť vaše náklady na elektrinu a zvýšiť návratnosť investície do solárnych panelov. Podmienky a sadzby sa môžu líšiť v závislosti od miestnych regulácií a politiky energetických spoločností.

11. Ako ovplyvňuje tieňovanie výkon solárnych panelov?

Tieňovanie môže výrazne znížiť výkon solárnych panelov. Preto je dôležité umiestniť panely na miesto s minimálnym tieňovaním. Existujú však technológie, ako sú optimalizátory výkonu a mikroinvertory, ktoré môžu minimalizovať vplyv tieňovania tým, že umožňujú panelom pracovať nezávisle od seba a optimalizujú výkon každého panelu zvlášť.

12. Aký je rozdiel medzi monokryštalickými a polykryštalickými panelmi?

Monokryštalické panely sú vyrobené z jedného kryštálu kremíka, čo im poskytuje vyššiu účinnosť a dlhšiu životnosť, ale sú drahšie na výrobu. Polykryštalické panely sú vyrobené z mnohých kremíkových kryštálov, čo znižuje ich náklady na výrobu, ale aj účinnosť je o niečo nižšia v porovnaní s monokryštalickými panelmi. Výber medzi týmito dvoma typmi panelov závisí od vašich preferencií a finančných možností.

13. Čo je to hybridný solárny systém?

Hybridný solárny systém kombinuje solárne panely s batériovým úložiskom a pripojením na sieť. Tento systém umožňuje maximálne využitie solárnej energie a poskytuje záložný zdroj energie počas výpadkov prúdu. Hybridné systémy sú ideálne pre oblasti s častými výpadkami elektriny alebo pre domácnosti a firmy, ktoré chcú maximalizovať svoju energetickú nezávislosť.

14. Ako funguje batériové úložisko energie?

Batériové úložisko energie uchováva prebytočnú solárnu energiu, ktorú môžete použiť neskôr, napríklad počas noci alebo v prípade výpadku prúdu. Batérie zvyšujú vašu energetickú nezávislosť a umožňujú vám lepšie riadiť svoju spotrebu energie. Existujú rôzne typy batérií, vrátane lítium-iónových a olovených batérií, z ktorých každá má svoje výhody a nevýhody.

15. Aké sú ekologické prínosy solárnych panelov?

Solárne panely znižujú emisie CO2 a iných skleníkových plynov, čím prispievajú k ochrane životného prostredia. Používanie obnoviteľných zdrojov energie pomáha znižovať závislosť od fosílnych palív a prispieva k zlepšeniu kvality ovzdušia. Solárna energia je čistý a obnoviteľný zdroj energie, ktorý má minimálny vplyv na životné prostredie.

16. Sú solárne panely bezpečné?

Áno, solárne panely sú bezpečné. Sú navrhnuté tak, aby odolávali extrémnym poveternostným podmienkam a majú certifikácie, ktoré potvrdzujú ich bezpečnosť a spoľahlivosť. Inštalácia a údržba panelov by mala byť vykonávaná kvalifikovanými odborníkmi, aby bola zabezpečená maximálna bezpečnosť a efektívnosť.

17. Ako rýchlo sa solárne panely inštalujú?

Inštalácia solárnych panelov pre priemernú domácnosť trvá zvyčajne 1 až 3 dni, v závislosti od veľkosti systému a zložitosti inštalácie. Pred inštaláciou je potrebné vykonať niekoľko krokov, vrátane posúdenia strechy, získania povolení a prípravy inštalačného plánu. V prípade väčších budov či priemyslených parkoch sa doba predlžuje úmerne ploche.

18. Čo je to net metering?

Net metering je systém, ktorý umožňuje majiteľom solárnych panelov predávať prebytočnú energiu späť do siete. Tento systém poskytuje kredit za energiu, ktorú dodáte do siete, čo môže výrazne znížiť vaše náklady na elektrinu. Net metering je výhodný pre majiteľov solárnych systémov, pretože umožňuje maximálne využitie vyrobenej energie.

19. Aké sú najväčšie mýty o solárnych paneloch?

Medzi bežné mýty patrí, že solárne panely nefungujú v zime, sú príliš drahé alebo že nemajú dostatočný výkon. V skutočnosti sú moderné solárne panely vysoko efektívne, cenovo dostupné a fungujú aj v chladných podmienkach. Solárne technológie sa neustále vyvíjajú, čo zvyšuje ich účinnosť a dostupnosť.

20. Prečo si vybrať SNP Energy pre inštaláciu solárnych panelov?

SNP Energy ponúka kompletné riešenia pre solárne systémy s vysokou kvalitou a spoľahlivosťou. Naše projekty zahŕňajú odborné poradenstvo, inštaláciu a údržbu, čím zaisťujeme maximálnu spokojnosť našich klientov. Sme lídrom v oblasti solárnej energie a našim cieľom je poskytovať udržateľné a efektívne energetické riešenia.

Buďte pevným základom vašej zelenej budúcnosti

Zverte svoju budúcnosť do našich rúk a užívajte si benefity, ktoré prináša zelená energia. Máme spolu viac ako 20 rokov skúseností v energetickom odvetví a investičných projektoch.

Staňte sa súčasťou tímu ľudí, ktorí celé dekády pracujú v energetickom a kapitálovom sektore s oddanosťou, vášňou, no najmä s výsledkami. Naším cieľom je vytvárať dlhodobé vzťahy s tými, ktorí veria v hodnoty a budúcnosť týchto odvetví a svoje úsilie venujú ich napredovaniu.

Staňte sa súčasťou

  • SNP Capital Energy s. r. o.
  • Námestie osloboditeľov 3/A 040
  • 01 Košice - mestská časť Juh
  • IČO: 55157742
  • DIČ: 2121885436
  • IČ DPH: SK2121885436
  • IBAN: SK40 0200 0000 0047 2517 2158
  • faktury@snpenergy.com

Aktívne spolupracujeme so špičkou na trhu. Hľadáme spolu inovatívne fotovoltické riešenia a vyvíjame technológie, ktoré pomáhajú znižovať náklady na energie a šetriť životné prostredie.

Staňte sa naším partnerom