Rozvoj solárnej energie v Európskej únii: Stratégie podpory a ciele na dosiahnutie ekologickej budúcnosti

Rozvoj solárnej energie v Európskej únii: Stratégie podpory a ciele na dosiahnutie ekologickej budúcnosti | SNP Capital Energy

V súčasnosti, keď svet čelí neustálym výzvam spojeným so zmenou klímy a vyčerpávaním fosílnych palív, je prechod na obnoviteľné zdroje energie kľúčovým krokom k dosiahnutiu udržateľnejšej budúcnosti.

Solárna energia, ako jedna z najčistejších a najefektívnejších foriem obnoviteľnej energie, má zásadnú úlohu v energetickom pláne Európskej únie (EÚ). V roku 2023 prekročil podiel obnoviteľnej energie v EÚ 40 %, čo naznačuje stúpajúci trend a potrebu ďalšej podpory a investícií. Poďme sa detailnejšie pozrieť na to, aké kroky Únia podniká k dosiahnutiu zelenšej budúcnosti. 

Ciele Európskej únie v oblasti obnoviteľnej energie

Európska komisia (EK) si stanovila ambiciózny cieľ: do roku 2030 dosiahnuť, aby aspoň 45 % všetkej elektriny v EÚ pochádzalo z obnoviteľných zdrojov, ako je solárna a veterná energia. Súčasťou tohto úsilia je aj nedávno zavedená Solárna charta, ktorá podčiarkuje záväzok EÚ podporovať fotovoltický priemysel a zabezpečiť jeho konkurencieschopnosť na globálnom trhu.

V súvislosti s iniciatívou REPowerEU, EÚ plánuje urýchliť implementáciu obnoviteľnej energie, najmä solárnej, ktorá by do roku 2027 mala nahradiť deväť miliárd kubických metrov dovozu plynu z Ruska. To nie len prispeje k energetickému bezpečenstvu EÚ, ale zároveň podporí jej klimatické ciele, ktoré sú zamerané na znižovanie emisií a zvyšovanie podielu obnoviteľnej energie v energetickej matici.

Podpora domácností pri prechode na solárnu energiu

Aby sa zabezpečilo, že aj zraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a malé podniky môžu úspešne prejsť na obnoviteľné zdroje energie, EÚ prijala konkrétne kroky na podporu tohto prechodu.

Sociálny klimatický fond

Jednou z hlavných iniciatív je založenie Sociálneho klimatického fondu, ktorý má rozpočet vyše 86 miliárd EUR. Tento fond začne plne fungovať od roku 2026 a jeho cieľom je poskytnúť finančnú podporu tým, ktorí by si inak nemohli dovoliť výdavky spojené s prechodom na zelenú energiu.

Čo fond ponúka?

Fond bude poskytovať širokú škálu stimulov, ktoré uľahčia tento prechod nielen ekonomicky, ale aj prakticky. Medzi kľúčové opatrenia patrí:

  • Renovácia budov: Fond prispeje k nákladom na modernizáciu a renováciu starších budov, aby boli energeticky efektívnejšie a pripravené na inštaláciu solárnych panelov. Toto zahŕňa vylepšenia ako lepšia izolácia, nové okná alebo inovatívne vykurovacie systémy, ktoré môžu efektívne využívať solárnu energiu.
  • Zníženie daní a poplatkov za energiu: Domácnosti a malé podniky môžu očakávať finančné úľavy v podobe znížených daní a poplatkov za energiu. Tieto úspory môžu výrazne znížiť mesačné výdavky na energie a urobiť solárne riešenia atraktívnejšími.
  • Pomoc s počiatočnými nákladmi: Okrem iného fond ponúkne aj pomoc s krytím počiatočných nákladov spojených s kúpou a inštaláciou solárnych panelov. Táto podpora môže výrazne znížiť bariéru vstupu pre mnoho domácností, ktoré by inak váhali investovať do solárnej technológie.

Vďaka týmto iniciatívam môžu viaceré domácnosti a podniky v Európskej únii začať plne využívať benefity solárnej energie, čo vedie nielen k zníženiu ich energetických nákladov, ale aj k posilneniu energetickej nezávislosti a ochrane životného prostredia. Spoločnosť SNP Energy, ktorá sa špecializuje na inštaláciu solárnych panelov, je pripravená pomôcť každému, kto chce prejsť na solárnu energiu a prispieť tak s svojej energetickej nezávislosti.

Zelená energia pre samosprávy či malé aj veľké podniky 

Menšie či väčšie podniky, ako aj miestne samosprávy, zohrávajú kľúčovú rolu v prechode k udržateľnejšej budúcnosti a v boji proti klimatickým zmenám. Je dôležité, aby bola solárna energia dostupná pre všetky úrovne hospodárstva, aj v tomto prípade preto EÚ prijala rad iniciatív na podporu adaptácia zelenej energie naprieč rôznymi sektormi.

Podpora pre podniky

Na podniky rôznych veľkostí sa často apeluje, aby využívali solárnu energiu, a EÚ im v tomto úsilí pomáha prostredníctvom špecificky cielených grantov a dotácií. Sú navrhnuté tak, aby pomohli pokryť náklady spojené s inštaláciou solárnych panelov a súvisiacich technológií, ako aj s prechodom na energeticky účinné operácie.

Granty môžu pokryť výdavky ako nákup a montáž solárnych panelov, ako aj potrebné technologické vylepšenia, ktoré umožňujú efektívnejšie využívanie vyrobenej solárnej energie.

Zameranie na samosprávy

Samosprávy majú jedinečnú príležitosť viesť svoje komunity k udržateľnosti tým, že sa stanú príkladom v adopcii solárnej energie. EÚ ich podporuje prostredníctvom špeciálnych programov, ktoré umožňujú financovanie projektov, ako sú solárne parky, solárne strechy na verejných budovách a ďalšie infraštruktúrne projekty. 

Okrem toho, finančná podpora môže zahŕňať aj projekty zamerané na vzdelávanie a osvetu o výhodách solárnej energie v rámci miestnych komunít. 

Energetickú nezávislosť samospráv a znižovanie potreby využívania tradičných zdrojov zabezpečujú aj komunitné projekty SNP Energy. Ich súčasťou je inštalácia solárnych panelov na strechy objektov, čím sa vytvára stabilný príjem čistej elektrickej energie. Solárnu elektráreň inštaluje spoločnosť na svoje náklady, pričom podniky či samosprávy platia len za spotrebovanú energiu, a to za poznateľne nižšiu cenu, ako je trhová.

Legislatívne opatrenia

Na podporu úsilia o adaptáciu solárnej technológie, EÚ zaviedla aj sériu legislatívnych opatrení, ktoré zjednodušujú a podporujú investície do solárnej energie. Medzi tieto opatrenia patrí legislatíva zameraná na podporu priemyslu s čistou bezemisnou výrobou, ktorá zahrňuje aj výrobu solárnych panelov.

Tieto zákony zabezpečujú, že podniky majú prístup k potrebným zdrojom a že sú chránené proti prípadným regulačným bariéram, ktoré by mohli brzdiť ich prechod na solárnu energiu.

Solárna fotovoltická priemyselná aliancia

Na podporu týchto legislatívnych a finančných opatrení EÚ tiež založila Solárnu fotovoltickú priemyselnú alianciu. Zjednocuje vedúce spoločnosti, výskumné inštitúty a vládne agentúry s cieľom zdieľať osvedčené postupy, podporovať inovácie a zlepšovať celkovú efektivitu výroby a využitia solárnej energie. Jej činnosť prispieva k rastu kapacity solárnej energie v EÚ a zároveň poskytuje platformu pre spoluprácu a výmenu znalostí medzi rôznymi aktérmi.

Investícia do budúcnosti jednotlivcov aj celých komunít

Európska únia tak robí solárnu energiu dostupnou pre každého, či už ide o domácnosti, podniky, alebo samosprávy. Pomocou grantov, ktoré pokrývajú všetko od renovácií budov po inštaláciu solárnych panelov, až po znižovanie daňových a energetických nákladov, sa snaží zabezpečiť, že prechod na zelenú energiu je čo najhladší.

Okrem toho, rôzne iniciatívy, legislatívne opatrenia, ale aj spoločnosti operujúce na jednotlivých trhoch EÚ pomáhajú zabezpečiť, aby boli solárne technológie nielen efektívnejšie, ale aj ekonomicky prístupné pre širokú verejnosť. SNP Energy, špecializujúca sa na inštaláciu solárnych panelov, zohráva v tejto transformácii kľúčovú úlohu, pomáhajúc zákazníkom využiť dostupné technológie, aby maximálne znížili svoje energetické náklady a zvýšili svoju energetickú nezávislosť.

Tieto kroky sú nielen svedectvom o odhodlaní EÚ podporovať udržateľné energetické riešenia, ale aj o tom, ako spoločnosti ako SNP Energy môžu pomôcť realizovať tieto ciele na miestnej úrovni, čo prináša konkrétne výhody pre jednotlivcov i komunity. 

 

 

Buďte pevným základom vašej zelenej budúcnosti

Zverte svoju budúcnosť do našich rúk a užívajte si benefity, ktoré prináša zelená energia. Máme spolu viac ako 20 rokov skúseností v energetickom odvetví a investičných projektoch.

Staňte sa súčasťou tímu ľudí, ktorí celé dekády pracujú v energetickom a kapitálovom sektore s oddanosťou, vášňou, no najmä s výsledkami. Naším cieľom je vytvárať dlhodobé vzťahy s tými, ktorí veria v hodnoty a budúcnosť týchto odvetví a svoje úsilie venujú ich napredovaniu.

Staňte sa súčasťou

  • SNP Capital Energy s. r. o.
  • Námestie osloboditeľov 3/A 040
  • 01 Košice - mestská časť Juh
  • IČO: 55157742
  • DIČ: 2121885436
  • IČ DPH: SK2121885436
  • IBAN: SK40 0200 0000 0047 2517 2158
  • faktury@snpenergy.com

Aktívne spolupracujeme so špičkou na trhu. Hľadáme spolu inovatívne fotovoltické riešenia a vyvíjame technológie, ktoré pomáhajú znižovať náklady na energie a šetriť životné prostredie.

Staňte sa naším partnerom